Onze historie

Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1986 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegoten!

Onze historie

1980

Het begin

Hans Beurskens begint met het verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Hij start een kleine hobby wijngaard in de Wolfhaag in Vaals en begint alvast met het maken van eigen appel- en andere fruitwijnen.
Hans Beurskens

1986

De verhuizing

De volgende uitdaging voor Hans Beurskens en zijn vrouw Francien, zij verhuizen met hun gezin naar de Rott in Vijlen. Hans legt een proeftuin van 40 soorten blauwe druivenrassen aan om zo te kijken welke rassen geschikt zijn om een kwalitatieve rode wijn te maken
Rott

1988

Een naam voor de wijngaard

Verdere uitbreiding in de Rott en gezien de grootte van de wijngaard moet een naam bedacht worden. Francien en Hans hoeven niet lang na te denken en dopen hun wijngaard St. Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook de patroonheilige van de wijnbouwers rondom Tours).
Saint-Martin

1990

Rode wijn

De eerste rode wijn van St. Martinus wordt geproduceerd. De cuvée rood, een wijn gemaakt van maar liefst 8 druivenrassen (o.a. Regent, Rondo, Hegel, Zweigeltrebe & Pinot Noir).
Rode wijn

1995

Jong geleerd is oud gedaan

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader als deze ziek is. Hij is dan nog net geen 18 en kon nog niet vermoeden wat er allemaal nog stond te gebeuren, maar hij maakt dat jaar zijn eerste witte en rode wijn.
Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader

1998

Oenologie

Het is tijd om het roer echt om te gooien. Tijdens zijn studie procestechnologie in Wageningen mag hij dankzij de hulp van Prof. Tramper en studentenbegeleider dr.ir. Marian Vermue zijn studie uitbreiden met oenologie vakken. Daarna gaat Stan verder studeren aan de wijnuniversiteiten in Stellenbosch, Zuid-Afrika en Geisenheim, Duitsland.

1999

De eerste medaille

Eerste medaille voor een St. Martinus wijn, de primeur 1999 gemaakt van Hegel en Rondo wint brons in Frankrijk. Een topjaar en Stan besluit om zijn eerste ‘Prestige’ wijn te maken. Hiervoor blijft één tros zo lang mogelijk hangen om een optimale smaak in de druiven te krijgen.
Het oude label

Een nieuwe wijngaard

St. Martinus plant opnieuw aan. Ditmaal op 700 meter afstand van de huidige wijngaard, een nieuw perceel genaamd Villare. Met de aanplant van 500 nieuwe Cabernet Cortis wijnstokken groeit St. Martinus uit tot 1,5 hectare wijngaard.
plantmachine wijngaard

2003

Uitbreiding van werk & wijngaard

Het perceel Villare wordt uitgebreid met 1 ha. St. Martinus is dan 2,5 ha groot. Stan gaat voor het eerst Nederlandse en Belgische wijngaarden adviseren in de wijnbouw.

St. Martinus wint de 10e internationale medaille en de eerste keer goud voor ‘Cuvee Rood 2001’ in Duitsland.
2006

Uitbreiding op perceel Villare

Het perceel Villare blijft groeien. We breiden uit met 1,5 hectare blauwe druivenrassen waaronder Baron en Monarch. We planten ook de geliefde Cabernet Cortis weer aan. St. Martinus groeit uit tot 4 hectare wijngaard.
Cabernet Cortis Oogst 2023

2007

Een eigen adviesbureau

Stan’s adviserende rol bevalt hem goed. Hij start zijn eigen adviesbureau om wijngaarden in de BeNeLux te begeleiden door middel van wijnbouw en vinificatie advies.

Het perceel Villare wordt wederom uitgebreid en ditmaal wordt er gekozen voor de witte druif Souvignier Gris. St. Martinus groeit uit tot 5 hectare.
2008

Bubbels

We maken voor het eerst mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionnelle. Deze methode wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. De eerste wijn werd gemaakt van de Johanniter druif en staat tegenwoordig bekend als de Funkelwien.
Funkelwien Brut

2009

Perceel Villare

Het perceel Villare wordt wederom uitgebreid. Met een uitbreiding van 2,3 hectare groeit St. Martinus naar 7,3 hectare wijngaard. De nieuwste aanwinst dit jaar is het witte druivenras Cabernet Blanc.

2010

Een zilveren oogst

Stan maakt zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili).

Met een aanplant van o.a. Pinot Noir, Monarch, Cabernet Cantor, Pinot Gris en Johanniter groeit perceel Villare met 4 hectare. St. Martinus groeit uit tot 11,3 hectare.

Samen doorpakken

Gelukkig maken vele handen licht werk. Het team breidt zich uit. Keldermeester Gusztav Kincses en oenoloog Wiebke Neddermann komen het St. Martinus team versterken.
Wiebke en Stan

2012

Beste wijngaard van de Lage Landen

De deelname aan de Nationale Wijnkeuring (‘Wijnkeuring van de Lage Landen’) wordt beloond, wijngaard St. Martinus wordt voor de eerste keer uitgeroepen tot beste wijngaard.

Distilleren

Naast het maken van wijnen is er ook interesse in het hergebruiken van de overgebleven schillen voor het maken van een eigen distillaat (grappa). De schillen van o.a. de Souvignier Gris en Muscaris druiven worden als pulp gefermenteerd, waarna deze wordt gestookt. Het distillaat gaat 4, 6 en 10 jaar op het hout en zal in 2016 voor het eerst gebotteld worden.

2013

18 meter de grond in

Na vijf jaar plannen gaat de bouw van de kelder eindelijk van start. Het ontwerp is geheel duurzaam en innovatief opgebouwd; met respect naar de unieke landschappelijke en historische omgeving van het bergdorpje Vijlen.

Door te werken met zwaartekracht i.p.v. pompen, gebruik te maken van aardwarmte, natuurlijke reiniging van het afvalwater, hergebruik warmte en water, is het gehele centrum energie neutraal.
2014

Een topjaar

De nieuwe kelder, inclusief het wijnkenniscentrum, is eindelijk af! Op 23 augustus wordt de kelder feestelijk geopend door Harold Hamersma, Cees van Casteren en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo.
Nieuwe wijnkelder

Feest in het Bergdorpje

We kunnen de eerste oogst in de hypermoderne kelder verwerken. Ter ere van het 1000-jarig bestaan van het dorp, maken we een bijzondere wijn: het Bergdorpje. Er worden 3000 flessen geproduceerd.  Deze frisse witte wijn wordt geschonken in de lokale horeca van ons dorp.

Een nieuw perceel

Wijngaard De Koulen in Klimmen komt bij het areaal. Zo wordt nog steeds een blijvende weg ingeslagen om betere wijnen te maken van meerdere percelen in Zuid-Limburg. St. Martinus groeit uit tot 12 hectare.

Culinaire wijnen

Naast het maken van onze eigen wijnen voor onze gasten en de lokale horeca in ons Bergdorpje, maken we voor het eerst wijnen voor de horeca buiten onze dorpsgrenzen! Mes Amis Maastricht en Restaurant Gerardushoeve krijgen de gedeelde primeur met het maken van hun eigen mousserende wijnen. Beide wijnen gaan 24 maanden op de gist.

2015

Brut Nature

We maken voor het eerst een ‘Brut Nature’ volgens de Méthode Traditionnelle, een mousserende wijn gemaakt van de Souvignier Gris druif. De wijn gaat 12 maanden op frans eiken en krijgt vervolgens een tweede vergisting van 36 maanden in de fles. Tegenwoordig staat de wijn bekend als ‘Prestige Brut Nature’.

St. Martinus wordt opnieuw uitgeroepen tot de beste wijngaard van Nederland en België. Maar liefst acht wijnen vallen in de prijzen en worden tijdens de jaarlijkse keuring bekroond met eremetaal.

Gerardushoeve cuvée

Langzamerhand bouwt de Nederlandse wijnbouw haar reputatie op. Restaurant Gerardushoeve in Epen legt als eerste wijngaard haar lot volledig in onze handen en samen maken we een bijzondere serie huiswijnen in de stijlen mousserend, wit en rood. De wijnen worden exclusief geschonken in hotel en restaurant Gerardushoeve en geteeld, gevinifieerd en gebotteld in Vijlen.

2016

100e internationale medaille (Wenen)

St. Martinus wordt wederom uitgeroepen tot beste wijngaard tijdens de keuring van de Lage Landen, acht wijnen worden bekroond met eremetaal. Ook de wijnen die we speciaal samenstellen voor restaurant Gerardushoeve winnen eremetaal en als klap op de vuurpijl haalt St. Martinus de 100e internationale medaille (Wenen)!
Stan tussen medailles

Gezinsuitbreiding

Weer feest! De jongste telg van de St. Martinus wijnfamilie, Josefien Beurskens, is geboren. Om dit te vieren wordt de Josefien wijn geïntroduceerd, gemaakt van 100% Johanniter. Een heerlijke fruitige wijn met veel diepgang.

2017

1ste Nederlandse sulfiet vrije wijn

Dit jaar maken we de eerste Nederlandse sulfiet vrije wijn: ‘Alba Pura’ de druif in zijn puurste vorm! Deze wijn, gemaakt van Riesling druiven, is zo bijzonder omdat hij is gemaakt zonder toevoeging van sulfiet.  In plaats daarvan wordt er een natuurlijke vervanger gemaakt van de extracten van citroenmelisse.

Samen experimenteren

St. Martinus en de Gulpener Bierbrouwerij presenteren voor het eerst de ‘Gulle Tinus’. Een bijzonder wijn-bier en de uitkomst van een duurzame samenwerking door het proces van bier brouwen en wijn maken aan elkaar te koppelen.

De basis van de Gulle Tinus is de Gulpener Wintervrund. Deze wordt door vriesdestillatie verijsbockt en rust dan vervolgens tussen de vier en zes weken in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in het door Cabernet Cortis gebruikte wijnvat van St. Martinus.
2018

Het WIJland

Naast de aanplant op de eigen wijngaarden, verleent St. Martinus zijn expertise bij de aanplant van de wijngaard bij Château St. Gerlach. Deze bevindt zich op het perceel tussen Hoeve Broers en Burgemeester Quicx en draagt bij aan een nieuwe beleving voor de bewoners en toeristen in de streek. De aanplant van de 3,5 ha/4500 stokken is de start van een bijzondere samenwerking tussen de Oostwegel Collection en St. Martinus.

Grappa uit Vijlen

4 jaar geleden gingen er 3 distillaten op hout. Op de dag van Driekoningen presenteerden we de eerste grappa van Limburgse bodem: Caspar 2018. Melchior (6 jaar) en Balthasar (10 jaar) blijven nog een aantal jaren liggen.

BOB Vijlen

Het perceel Villare wordt uitgebreid met de koop van de daar aangrenzende Dornfelder stokken. Ook wijngaard Kalkberg bij Ransdaal komt bij het arsenaal. In totaal groeit St. Martinus naar 18 ha. Maar dat is niet het enige wat we te vieren hebben…

Ons perceel in Vijlen krijgt een BOB (beschermde oorsprongsbenaming) en wordt officieel uitgeroepen tot Nederlandse wijnstreek. De erkenning van Europa dat onze wijnen een beschermde status krijgen met het gebruik van nieuwe druivenrassen is het teken dat kwaliteit gemaakt wordt van zowel klassieke als de ‘nieuwe’ rassen en draagt bij aan een goede ontwikkeling voor een duurzame natuurlijke wijnbouw.

Gezinsuitbreiding

Weer feest! Olivier Beurskens is geboren. Om dit te vieren wordt de Olivier wijn geïntroduceerd, gemaakt van Monarch en Pinot Noir. De smaak is zacht en sappig met licht kruidige tonen.

2019

Overname Wijngaard Ceres

St. Martinus koopt wijngaard Ceres in Voerendaal. De 10 jaar oude wijngaard bestaat uit 9,5 hectare en is aangeplant met o.a. auxerrois, riesling, chardonnay, cabernet cortis, rondo en pinot noir. Het arsenaal van St. Martinus breidt zich daarmee uit tot 28 hectare. De komende jaren is het tijd om ons te richten op een grotere productie van wijnen en experimenten op de nieuwe percelen.

NL 17 Domeinen

Een primeur voor Nederlandse wijn! In samenwerking met Sommelier van het jaar, Koen van der Plas, cuveren wij de NL 17 Domeinen, een witte wijn gemaakt van druiven van maar liefst 17 Nederlandse domeinen. De opbrengst van maar liefst €20.000 is bestemd voor het KWF-kankerbestrijding.

Wijnrestaurant op het land

We hosten voor het eerst ‘Wijnrestaurant op het land’ op ons perceel te Langeberg. Een unieke culinaire wijnbelevenis georganiseerd door restaurant Mes Amis in Maastricht, waar gastronomie en de mooiste wijn-spijs creaties hand in hand gaan. Om ons langdurige partnerschap te vieren stellen we een nieuwe wijn samen die onze culinaire vriendschap en dit evenement beklinkt, de ‘Vriendschap uit Voerendaal’.


Dat er buiten onze provincie ook kan worden genoten van Limburgse culinaire hoogstandjes weten wij al lang en daar willen we graag onderdeel van zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat er uit onze gedeelde passie en oog voor kwaliteit voor het eerst een samenwerking wordt aangegaan met Restaurant Parkheuvel in de vorm van een limited edition Parkheuvel Cúvee.

2020

Stan 25 jaar wijnmaker

Helaas geen feestje maar wel 25 jaar wijnmaker.

Cuvée Texere

We bundelen onze krachten met Tilburgse wijnimporteur Verbunt en Verlinden en maken een exclusieve wijn voor de gastronomie en wijnspeciaalzaken in hun wijnkring. Het resultaat is de St. Martinus Cuvée Texere.

De naam Texere is afgeleid van het Latijnse woord ‘Texere’ wat letterlijk ‘weven’ betekent. Hiermee eren wij onze geschiedenis als wijnimporteur in Tilburg, van oudsher een textielstad. Wijn zit verweven in ons leven en brengt mensen samen. Met deze Cuvee hopen wij mooie momenten en herinneringen te creëren.

Cuvée Da Pé

Samen met Wijngaard Kruisboom lanceren we de wijn ‘Cuvée Da Pé’, vernoemd naar Petro Kools en gevinifieerd voor sterrenrestaurant Da Vinci Maasbracht. Bijzonder is dat deze witte wijn niet alleen gemaakt is van Souvignier Gris druiven afkomstig van ons perceel, maar ook de Chardonnay van onze adviesklant Wijngaard Kruisboom. Een prachtige samenwerking die leidt tot een bijzonder mooi glas wijn.

2021

ERO-oogstmachine

Onze oogstmachine is er, de eerste ERO-oogstmachine in Nederland! Bij St. Martinus plukken we het liefst met de hand en daarom blijft de handpluk door ons team en fijne plukkers (vrijwilligers) de belangrijkste manier van oogsten. We weten echter ook dat timing een van de belangrijkste factoren is tijdens de oogst. Met de ERO-oogstmachine worden we slagvaardiger en preciezer in ons werk. Zo kan elk druivenras op het beste moment worden geoogst en hebben we deze achter de hand als de weergoden ons slechtgezind zijn.

Samenwerking Oostwegel Collection

In 2018 hielpen we met de aanplant van de wijngaard gelegen bij Château St. Gerlach, genaamd het WIJland. Dit jaar lanceren we samen met Oostwegel Collection zeven verschillende huiswijnen, afkomstig van de druiven van het WIJland. De wijnen zijn in samenwerking met de sommeliers, chefs en vrienden van Oostwegel Collection samengesteld en worden geschonken in elk van de vier de chateaus.

Het laboratorium

We dalen af in onze kelder en richten ons eigen wijnlaboratorium in. Naast dat we onze (klant) wijnen blijven analyseren om zo de beste resultaten te behalen,  pakken we ook het onderzoek naar de natuurlijke sulfietvervanger ‘citroenmelisse’ weer op. Dit kruidachtige plantje bevat namelijk van nature uitzonderlijk veel antioxidanten, zo veel dat het sulfiet zou kunnen vervangen als belangrijkste conserveermiddel in onze wijnen.

Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn na het bottelen in smaak constant blijft en geen ongewenste geuren ontwikkelt, maar is tegelijkertijd een allergeen. Op deze manier draagt St. Martinus bij aan de transitie van synthetische conserveermiddelen naar duurzame natuurlijke alternatieven.
2022

Jaargangsproeverij

Inmiddels kent St. Martinus een indrukwekkend assortiment wijnen. Mousserende champagne methodes en parelwijnen. Wit, rosé en rood voor de borrel, maar ook hout gelagerde en dessert wijnen om wijn en spijs compleet te maken. In april 2022 houden we voor het eerst ons ultieme proefevenement: de jaargangsproeverij. Met een beperkt aantal bezoekers per dag, bieden we een exclusieve ervaring die je als wijnliefhebber niet mag missen. De unieke kans om alle wijnen achter elkaar te proeven… ook de pareltjes die zich nog in de tanks en vaten verscholen houden.

Koningsdag 2022

Maastricht geniet nog na van een bourgondisch en uitbundig feest en wij van onze aanwezigheid op de koninklijke route. De koninklijke familie kreeg de kans om te proeven van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft waaronder onze bijzondere orange wine Wilhelmus. Het motto van Koningsdag dit jaar luidt ‘Leef Maastricht’. Het staat voor de veelzijdigheid van het leven in Maastricht en Zuid-Limburg. Om dit motto kracht bij te zetten, doneert St. Martinus de helft van de opbrengst aan het ‘Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie’.

Wijnbaden Thermae 2000

Onze reststroom wordt breed ingezet voor onze distillaten Caspar en Melchior, ons wijnbier de Gulle Tinus en ons eigen druivensap gemaakt van Dornfelder- of Auxerrois sap. Maar nu voegen we daar ook Vino-therapy aan toe. De exclusieve wijnbaden, met uitzicht over het Limburgse heuvelland, zijn de nieuwste aanwinst binnen Thermae 2000 en worden gevuld met de pulp van onze Monarch druif. De druif bevat de stof resveratrol in de schil. Dit is één van de krachtigste antioxidanten die de huid beschermt tegen vervuiling en de negatieve gevolgen van UV-straling. Voor ons een mooie verduurzaming van ons bedrijf!

Verduurzaming

Een van onze belangrijkste kernwaarden is ‘duurzaamheid’, een kernwaarde die nog het meeste reflecteert op onze wijngaard. Daar werken wij met ons team het hele jaar door, aan het creëren en onderhouden van een weerbare plant.

wijngaard

Helaas bleek de Pinotin, door de grote gevoeligheid voor de Suzuki fruitvlieg, niet meer te passen bij deze kernwaarden. Daarom werd het druivenras dit jaar gerooid om plaats te maken voor een duurzamer druivenras.

Route des Vins

Het kon natuurlijk niet uitblijven, een wijnwandelroute in gemeente Vaals: de Route des Vins Vijlen-Holset. Een bewegwijzerde wijnwandeling van 11 km langs twee gerenommeerde wijndomeinen waar je naar hartenlust kwaliteitswijnen kunt proeven. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over het 5-sterrenlandschap, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de karakteristieke dorpjes. Inmiddels bestaan er 7 unieke wandel routes en loop je tijdens de route des vins -Winthagen, -Ubachsberg en Berg en Terblijt-Houthem langs de overige St. Martinus percelen. 

2blossomfoundation

St. Martinus zet zich graag in voor een goed doel en slaat de handen in elkaar met Janneke Rutten. Samen met haar lanceren we ‘Ubuntu’, een krachtige witte blend van Chardonnay en Auxerrois. Met deze wijn dragen we bij aan de 2blossomfoundation; zij steunen wijnboeren en hun families in Zuid-Afrikaanse wijnlanden met diverse fair trade projecten.

Ubuntu is Zuid Afrikaanse geloof in levenskracht en vrij vertaald betekent het; ‘Ik ben omdat wij zijn’ of ‘Menselijkheid tegenover anderen’.  Wij hebben bewondering voor de levenskracht. En dat deze goed overgaat op volgende generaties.

www.2blossomfoundation.org

2023

Oud & nieuw

We voegen een nieuw perceel toe aan ons areaal. Wijngaard Zonneberg in Ubachsberg wordt aangeplant met ruim een hectare Souvignier Gris.

Iedere plek op onze percelen wordt benut. Waar afgelopen jaar de Pinotin werd gerooid, worden dit jaar de Cabernet Cortis en Carrilon aangeplant om ons areaal van 28 hectare weer compleet te maken.

Tewaterlating Brut de Mer

Samen met André Vink van Wijndomein En Passant (Zeeland) en Neeltje Jans mosselen (Zeeland) slaan we de handen in elkaar voor een uniek en innovatief project: wijn in zee. In mei 2023 varen we af op de Oosterschelde. Op een diepte van 15 meter wordt de mousserende wijn, gemaakt van druiven die in 2022 werden geoogst, 12 maanden gelagerd. Het is de eerste keer dat dit experiment in Nederland plaats vindt en het is een uitdaging die de partners samen aangaan om Nederlandse wijn naar een nog hoger niveau te tillen.

Cuvée Okura

Na 1,5 jaar met ziel en zaligheid in het geheim te hebben samengewerkt, kondigen we vol trots ons nieuw partnerschap met hotel Okura Amsterdam aan! De erkende sommeliers Noël Vanwittenbergh en Menno Tol hebben samen met Stan gewerkt aan een wijn die is ontwikkeld om gasten een ongeëvenaarde ervaring te bieden. Ben je benieuwd naar deze wijn? De Cuvée Okura is te drinken in de restaurants Ciel Bleu, Yamazato, Serre en Sazanka.

2024

Stevige nachtvorst

Voor veel Zuid-Limburgse wijnboeren gaat de nacht van 23 april 2024 de boeken in als een ware nachtmerrie, zo ook bij Wijndomein St. Martinus. Met temperaturen rond de -4 graden, zijn veel knopjes in de wijnranken kapotgevroren en zorgt dit bij voorbaat al op een verlies van 80 tot 90 procent van onze oogst. Het is nu afwachten hoe het seizoen zal verlopen. We hopen dat er nog extra knoppen ontluiken en dat we met een warme zomer de missende zonuren inhalen.

Uitbreiding Zonneberg

Het perceel Zonneberg blijft groeien. We pakken het groots aan en breiden de percelen uit met voor ons oude bekende druivenrassen: Souvignier Gris, Johanniter, Cabernet Cortis, Monarch en Carrilon. Met de 4 extra hectare groeit St. Martinus uit tot 32 hectare.

Witte Weelde

Het Regionaal Voedselsysteem Limburg is een samenwerkingsverband van schakels uit de regionale voedselketen, overheid en onderwijs om gezonde, voedzame streekproducten van eigen bodem in de markt te zetten. Sinds 2023 zijn ook wij partner van het ‘RVS-LB’. Samen met Ruud Verstegen van Landgoed Overst zijn we onze wijngaarden en kelder ingedoken voor de productie van de ‘Limburgse Witte Weelde’.

Een heerlijke Heuvelland blend gemaakt van Auxerrois, Müller Thurgau, Pinot Gris, Pinot Blanc, Johanniter, Riesling, Souvignier Gris, Solaris en Muscaris. Deze wijn wordt exclusief geproduceerd voor het RVS-LB en is verkrijgbaar via de VVV winkels.

Brut de Mer: Martine's Zeewieg

Wijn die rijpt in de zee. Het is eerder gebeurd. Maar niet in Nederland. Afgelopen jaar lagerden we samen met En Passant en Neeltje Jans Mosselen 850 flessen wijn in de Oosterschelde. De wijnen rijpten een jaar op de bodem op 15 meter diepte. We doopte onze wijn ‘Martine’s Zeewieg’, vernoemd naar Ingrid, een dierbare vriendin. In haar strijd tegen kanker vindt zij haar uitvlucht in het wiegen van de zee. We hebben deze wijn naar haar vernoemd omdat zij als familie is, met als symbool een witte schelp die vrouwelijke kracht en intuïtie symboliseert, eigenschappen die haar perfect omschrijven.

toekomst