Onze filosofie, natuurlijk duurzaam

Wijngaard St. Martinus staat voor duurzaamheid, innovativiteit & kwaliteit. Voorbeeld hiervan is dat St. Martinus alle reststoffen opnieuw gebruikt, dus alle onderdelen van zowel de plant als de druif worden gebruikt in het wijn productieproces. Er is dus niet of nauwelijks sprake van afval.

Er worden geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid meer gebruikt in de wijngaard, door geavanceerde machines te gebruiken wordt de grond losgetrild waardoor het onkruid minder snel groeit en de bodem niet omgekeerd wordt. Door het gebruik van nieuwe rassen (90% van de wijngaarden bestaat uit nieuwe rassen, zoals Souvignier Gris en Cabernet Cortis) hoeft 70 tot 80% minder gespoten te worden met pesticiden. Ook hier wordt gekeken naar natuurlijke vervangers die het milieu minder aantasten, zoals compostthee.

De filosofie van duurzaam werken en innovativiteit is ook doorgevoerd in de kelders: het water wordt meerdere keren hergebruikt en de inzet van aardwarmte en LED verlichting zorgen voor minimaal gebruik van energie. De schillen, pitjes en steeltjes die uiteindelijk overblijven na de verwerking worden gecomposteerd en teruggebracht in de wijngaard, waardoor weinig tot geen kunstmest hoeft te worden gebruikt.

1-planten

Proces stap 1: planten

Het huidige arsenaal van Wijngaard St. Martinus beslaat maar liefst 28 hectare, verspreid over meerdere percelen in Zuid-Limburg.

2-oogsten

Proces stap 2: oogst

Het productieproces van wijn begint met het oogsten van de druiven, de trossen worden in verschillende etappes met de hand geplukt.

3-druivenselectie

Proces stap 3: druivenselectie

De bessen worden van de tros gehaald en vervolgens geselecteerd op kwaliteit. In de begin jaren werd dit met de hand gedaan, elk besje ging door onze handen. Gelukkig kwam in 2017 onze selecteermachine, die van elk besje een foto maakt. Aan de hand daarvan beslissen wij met welke bessen we welke wijn maken. Deze kwaliteitsstap was voor ons hele team een opluchting, want we hebben met z’n allen vaak tot diep in de nacht moeten doorwerken.

4-gisten

Proces stap 4: gisting

Tijdens de fermentatie (gisting) worden onze wijnen elke dag meerdere keren gecontroleerd op smaak en geur door ons team van oenologen en keldermeesters. De fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde omstandigheden, zoals temperatuur. Door het gebruik van kleinere tanks kunnen wij meerdere gisten en methoden gebruiken om zo optimaal gebruik te maken van de kwaliteit van de druiven.

5-lageren

Proces stap 5: lagering

Na de vergisting worden de wijnen overgeheveld en zolang mogelijk gelagerd op fijngist en zonder sulfiet om ze optimaal te laten rijpen op RVS of hout. Al onze rode wijnen worden in 1 of 2 jarige barriques (houten vaten) gerijpt in een speciaal ontworpen keldergedeelte. Hier wordt de temperatuur, luchtvochtigheid en zuurstof zodanig ingesteld dat de wijnen optimaal kunnen rijpen.

6-bottelen

Proces stap 6: bottelen

Onze wijnen worden door ons team na meerdere kwaliteitschecks en een analyse van een gecertificeerd laboratorium, gebotteld door een geavanceerde bottelmachine. Dit doen wij vier keer per jaar in onze wijnkelder.

Duurzaam en ecologisch verantwoord

Met name Stan doet veel onderzoek naar het zo duurzaam mogelijk produceren van wijn. Sinds 2014 runt hij, naast de St. Martinus Wijngaard, zijn eigen Wijnkenniscentrum. In het kenniscentrum wordt onderzoek gedaan naar nieuwe technieken om de wijnbouw duurzamer te maken. Zo worden er nieuwe technieken en producten getest en onderzocht op hun werking voor de kwaliteit van de druiven. Deze onderzoeken zijn veelal in samenwerking met innovatieve bedrijven, Universiteiten (o.a. Wageningen, Geisenheim en Freiburg) en met verschillende overheden (binnen- en buitenland).

De oorspronkelijke wijngaard dient nog steeds als bron voor veel experimenten om op een zo’n duurzaam mogelijke manier wijn te kunnen produceren. Dit gebeurt met het testen van de ‘nieuwe’ druivenrassen en een aantal alternatieve manieren om ervoor te zorgen dat wij uiteindelijk geen systemische bestrijdingsmiddelen hoeven te gebruiken.

Toekomst

St. Martinus kijkt naar de toekomst door technieken te gebruiken waarbij drones en robots ingezet worden om de kwaliteit beter te kunnen managen, maar vooral om een beter idee te kunnen krijgen wat er in de wijngaard gebeurt. Bijvoorbeeld door het meten van de geur- en smaakstoffen in de wijngaard kan het oogstpunt beter bepaald worden.

In onze proeftuin wordt volop onderzoek gedaan naar de nieuwste druivenrassen. De meeste van deze rassen zijn in Freiburg ontwikkeld en zijn beter bestand tegen het Nederlandse klimaat. Uiteindelijk zal het gebruik van pesticiden niet meer nodig zijn.

De doelstelling van St. Martinus is om te laten zien, dat wijnbouw ook anders kan dan de traditionele wijnbouw die gangbaar is.