Over ons en de liefde voor onze wijngaard

Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens en zijn vrouw Nienke is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegeven!

Ons team

Wijnen maken op een domein als St. Martinus doe je niet in je eentje. Wij werken met een hecht team van professionele en enthousiaste mensen, met als grote gemene deler: de liefde voor het maken van wijn! Van de boekhouder tot de keldermeester, iedereen is besmet met het wijnvirus.

Versterkingstroepen tijdens de oogst

Tijdens de oogst komen wij handen te kort, een extra keldermeester en 2 wijnbouwtechneuten komen daarom ieder jaar ons team versterken.

Plukevents

Altijd al eens druiven willen plukken? Onderdeel willen zijn van de eeuwenoude wijntraditie?

Kom dan naar onze Plukkersdagen.

Onze historie

Wijndomein St. Martinus is in 1988 begonnen met een kleine wijngaard, aangeplant door Hans Beurskens, deze wijngaard groeide al snel uit tot een ware proeftuin.
1980

Het begin

Hans Beurskens begint met het verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Hij start een kleine hobby wijngaard in Vaals en begint alvast met het maken van eigen appel en andere fruitwijnen.

Hans Beurskens

1986

De verhuizing

De volgende stap voor Francien en Hans Beurskens, ze verhuizen naar de Rott in Vijlen. Hans legt een proeftuin van 40 soorten rode druivenrassen aan om zo te kijken welke rassen geschikt zijn om een kwalitatieve rode wijn te maken.

Rott

1988

Een naam voor de wijngaard

Verdere uitbreiding in de Rott en gezien de grootte van de wijngaard moet een naam bedacht worden. Francien en Hans hoeven niet lang na te denken en dopen hun wijngaard St. Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook de patronheilige van de wijnbouwers rondom Tours).

Heilige St. Martinus

1990

Rode wijn

De eerste rode wijn van St. Martinus wordt geproduceerd, een wijn gemaakt van maar liefst 8 rassen (o.a. Regent, Rondo, Hegel, Zweigeltrebe & Pinot Noir).

Rode wijn

1995

Jong geleerd is oud gedaan

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader als deze ziek is en voorlopig niet in staat blijkt de wijngaard te onderhouden en wijn te maken. Stan is dan nog net geen 18 en kon nog niet vermoeden wat er allemaal nog stond te gebeuren, maar hij maakt dat jaar zijn eerste witte en rode wijn. Of het toen al van de huidige kwaliteit was, zullen we niet meer kunnen nagaan aangezien er nog 3 flessen van over zijn, maar volgens Stan was het best wel lekker 😉

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader

1998

Oenologie

Het is tijd om het roer echt om te gooien. De studie procestechnologie mag dankzij de hulp van Prof. Tramper en studentenbegeleider dr.ir. Marian Vermue uitgebreid worden met oenologie vakken, waaronder zelf wijnmaken in Wageningen, vakken op het gebied van enzymen en gisten. Daarna gaat Stan verder studeren aan de wijnuniversiteiten in Stellenbosch en Geisenheim.

Uni-stellenbosch

1999

De eerste medaille

Eerste medaille voor een St. Martinus wijn, de primeur 1999 gemaakt van Hegel en Rondo wint brons in Frankrijk. Een topjaar en Stan besluit om zijn eerste Prestige te maken (1 tros blijft zo lang mogelijk hangen om zo veel mogelijk smaak in die druif te krijgen).

Het oude label

2003

Goud

10e Internationale medaille voor St. Martinus en de eerste keer goud voor Cuvee Rood 2001 in Duitsland. Uitbreiding van St. Martinus op het perceel Villare van 1 ha (St. Martinus is dan 2,5 ha groot).

plantmachine wijngaard

2008

Bubbels

We maken voor het eerst mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionelle zoals in de Champagne.

Champagne

2010

Versterking

Stan maakt zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Chili, Australië etc). Keldermeester Gusztav Kincses en Wiebke Nedderman, de tweede oenoloog, komen het St. Martinus team versterken.
Ook wordt verder uitgebreid, zowel St. Martinus als Domein Holset plant aan (samen 3,1 hectare).

Wiebke en Stan

2014

Een Topjaar

De nieuwe kelder, inclusief het Wijnkenniscentrum, is eindelijk af! Op 23 augustus 2014 wordt de kelder feestelijk geopend door Harold Hamersma, Cees van Casteren en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo. We kunnen de eerste oogst in de hypermoderne kelder verwerken. Nienke Beurskens komt fulltime in het bedrijf en neemt marketing, communicatie en verkoop voor haar rekening. Verder komt wijngaard De Koulen in Klimmen bij het areaal van St. Martinus, zo wordt nog steeds een blijvende weg ingeslagen om betere wijnen te maken van meerdere percelen in Zuid-Limburg.

Nieuwe wijnkelder

2016

100e internationale medaille (Wenen)

St. Martinus wordt wederom uitgeroepen tot beste wijngaard tijdens de keuring van de Lage Landen en als klap op de vuurpijl haalt St. Martinus de 100e internationale medaille (Wenen).

Stan tussen medailles

2016

(Gezins)uitbreiding

Weer feest! De jongste telg van de St. Martinus wijnfamilie, Josefien Beurskens, is geboren. Om dit te vieren introduceren wij de Josefien wijn, gemaakt van 100% Johanniter. Een heerlijke fruitige wijn met diepgang en lageringspotentiaal.
Tijdens de keuring van de Lage Landen wordt St. Martinus wederom uitgeroepen tot beste wijngaard van de Lage Landen. Le coq frise uit Epen komt bij het areaal van St. Martinus, van de huidige 19 hectare wordt 16 hectare gebruikt voor de wijnen van St. Martinus en 3 hectare voor de mousserende wijnen van Domein Holset. Zsolt en Akos, twee wijnbouwtechnologen, versterken het team dat nu 10 man groot is en tijdens de oogst verder wordt uitgebreid.

gezinsuitbreiding

2018

BOB Vijlen

BOB Vijlen is een feit! De aanvraag voor de BOB is goedgekeurd door de EU wat betekent dat onze wijnen in Europa officieel worden gewaardeerd op hun kwaliteit en onze werkwijze en inzichten over het gebruik van bijvoorbeeld de nieuwe rassen worden omarmd. Na een bijzonder mooie warme zomer halen we de 100.000 flessen. En we hebben iets te vieren: wederom uitgeroepen tot beste wijngaard van de Lage Landen.

Keuring lage landen

toekomst
St. Martinus Wijngaard

Een rondleiding met

Proeverij