Over ons en de liefde voor ons wijndomein

Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegoten!

Ons team

Wijnen maken op een domein als St. Martinus doe je niet in je eentje. Wij werken met een hecht team van professionele en enthousiaste mensen, met als grote gemene deler: de liefde voor het maken van wijn!

Onze historie

1980

Het begin

Hans Beurskens begint met het verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Hij start een kleine hobby wijngaard in Vaals en begint alvast met het maken van eigen appel- en andere fruitwijnen.

Hans Beurskens

1986

De verhuizing

De volgende uitdaging voor Hans Beurskens en zijn vrouw Francien, zij verhuizen met hun gezin naar de Rott in Vijlen. Hans legt een proeftuin van 40 soorten blauwe druivenrassen aan om zo te kijken welke rassen geschikt zijn om een kwalitatieve rode wijn te maken.

Rott

1988

Een naam voor de wijngaard

Verdere uitbreiding in de Rott en gezien de grootte van de wijngaard moet een naam bedacht worden. Francien en Hans hoeven niet lang na te denken en dopen hun wijngaard St. Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook de patroonheilige van de wijnbouwers rondom Tours).

Heilige St. Martinus

1990

Rode wijn

De eerste rode wijn van St. Martinus wordt geproduceerd, een wijn gemaakt van maar liefst 8 rassen (o.a. Regent, Rondo, Hegel, Zweigeltrebe & Pinot Noir).

Rode wijn

1995

Jong geleerd is oud gedaan

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader als deze ziek is. Hij is dan nog net geen 18 en kon nog niet vermoeden wat er allemaal nog stond te gebeuren, maar hij maakt dat jaar zijn eerste witte en rode wijn.

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader

1998

Oenologie

Het is tijd om het roer echt om te gooien. Tijdens zijn studie procestechnologie in Wageningen mag hij dankzij de hulp van Prof. Tramper en studentenbegeleider dr.ir. Marian Vermue zijn studie uitbreiden met oenologie vakken. Daarna gaat Stan verder studeren aan de wijnuniversiteiten in Stellenbosch, Zuid-Afrika en Geisenheim, Duitsland.

Uni-stellenbosch

1999

De eerste medaille

Eerste medaille voor een St. Martinus wijn, de primeur 1999 gemaakt van Hegel en Rondo wint brons in Frankrijk. Een topjaar en Stan besluit om zijn eerste ‘Prestige’ wijn te maken. Hiervoor blijft één tros zo lang mogelijk hangen om een optimale smaak in de druiven te krijgen.

Het oude label

2003

Goud

10e Internationale medaille voor St. Martinus en de eerste keer goud voor Cuvee Rood 2001 in Duitsland. Uitbreiding van St. Martinus op het perceel Villare van 1 ha (St. Martinus is dan 2,5 ha groot).

plantmachine wijngaard

2008

Bubbels

We maken voor het eerst mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionelle zoals in de Champagne.

Champagne

2010

Versterking

Stan maakt zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw Zeeland, Chili, Australië etc). Keldermeester Gusztav Kincses en Wiebke Nedderman, de tweede oenoloog, komen het St. Martinus team versterken.
Ook wordt verder uitgebreid, zowel St. Martinus als Domein Holset plant aan (samen 3,1 hectare).

Wiebke en Stan

2014

Een Topjaar

De nieuwe kelder, inclusief het Wijnkenniscentrum, is eindelijk af! Op 23 augustus 2014 wordt de kelder feestelijk geopend door Harold Hamersma, Cees van Casteren en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo. We kunnen de eerste oogst in de hypermoderne kelder verwerken. Verder komt wijngaard De Koulen in Klimmen bij het arsenaal van St. Martinus.

Nieuwe wijnkelder

2016

100e internationale medaille (Wenen)

St. Martinus wordt wederom uitgeroepen tot beste wijngaard tijdens de keuring van de Lage Landen en als klap op de vuurpijl haalt St. Martinus de 100e internationale medaille (Wenen).

Stan tussen medailles

2016

(Gezins)uitbreiding

Weer feest! De jongste telg van de St. Martinus wijnfamilie, Josefien Beurskens, is geboren. Om dit te vieren wordt de Josefien wijn geïntroduceerd, gemaakt van 100% Johanniter. Een heerlijke fruitige wijn met veel diepgang.

gezinsuitbreiding

2016

Samen experimenteren Gulpener Brouwerij

‘Gulle Tinus’ is een duurzame samenwerking tussen de Gulpener Brouwerij en Wijndomein St. Martinus. 12 Maanden lang rijpte de vries-gedestilleerde ‘Wintervrund’ in het wijnvat waar voorheen de Cabernet Cortis in gelagerd werd.  Hierdoor is een uniek, temperamentvol bier ontstaan met zachte tonen van karamel en wijn.

2017

1ste Nederlandse sulfiet vrije wijn

‘Alba Pura’ de druif in zijn puurste vorm! Deze wijn is zo bijzonder omdat hij is gemaakt zonder toevoegingen van sulfiet, maar met een natuurlijk vervanger gemaakt van extracten van citroenmelisse.

(Gezins)

uitbreiding

Weer feest! Olivier Beurskens is geboren. Om dit te vieren wordt de Olivier wijn geïntroduceerd, gemaakt van Monarch en Pinot Noir. De smaak is zacht en sappig met licht kruidige tonen.

2018

Samenwerking Oostwegel Collection

Eerste aanplant van in totaal 4500 stokken op het perceel tussen Hoeve Broers en Burgemeester Quicx. Nieuwe beleving voor de bewoners en toeristen. Met als doel versterken van de kwaliteit van de omgeving en ontmoeten. Uitgangspunt samenwerking kwaliteit wijnen realiseren voor de 4 chateaus.

2018

Grappa uit Vijlen

Op de dag van Driekoningen presenteerde de wijngaard de eerste grappa van Limburgse bodem: Caspar 2018. De schillen worden duurzaam verwerkt tijdens het destillatie proces en heeft een houtlagering van vier jaar. Melchior (zes jaar) en Balthasar (tien jaar) blijven nog een aantal jaren liggen.

2019

Overname Wijngaard Ceres

St. Martinus koopt wijngaard Ceres in Voerendaal en breidt hiermee de percelen uit tot 28 hectare. De komende jaren te richten op grotere productie van wijnen en experimenten op de nieuwe percelen.

2019

Een primeur voor Nederlandse wijn

Een unieke samenwerking tussen Koen van der Plas ‘Sommelier van het jaar’. 15o magnums ‘NL 17 Domeinen’ een witte wijn gemaakt van de druiven van maar liefst 17 domeinen. De opbrengst maar liefst €20.000 bestemd voor het KWF kankerbestrijding/Dutch Cancer Society.

2019

Wijn restaurant op het land

Een unieke culinaire wijnbelevenis, waar gastronomie en de mooiste wijnspijscreaties hand in hand gaan. Samen met Mes Amis eerste editie op de locatie Langeberg St. Martinus te Voerendaal.

2020

Stan 25 jaar wijnmaker

2021
toekomst