Over ons en de liefde voor ons wijndomein
Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1986 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegoten!
Onze historie
Het begin
Hans Beurskens begint met het verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Hij start een kleine hobby wijngaard in de Wolfhaag in Vaals en begint alvast met het maken van eigen appel- en andere fruitwijnen.
De verhuizing
De volgende uitdaging voor Hans Beurskens en zijn vrouw Francien, zij verhuizen met hun gezin naar de Rott in Vijlen. Hans legt een proeftuin van 40 soorten blauwe druivenrassen aan om zo te kijken welke rassen geschikt zijn om een kwalitatieve rode wijn te maken
Een naam voor de wijngaard
Verdere uitbreiding in de Rott en gezien de grootte van de wijngaard moet een naam bedacht worden. Francien en Hans hoeven niet lang na te denken en dopen hun wijngaard St. Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook de patroonheilige van de wijnbouwers rondom Tours).
Rode wijn
De eerste rode wijn van St. Martinus wordt geproduceerd. De cuvée rood, een wijn gemaakt van maar liefst 8 druivenrassen (o.a. Regent, Rondo, Hegel, Zweigeltrebe & Pinot Noir).
Jong geleerd is oud gedaan
Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader als deze ziek is. Hij is dan nog net geen 18 en kon nog niet vermoeden wat er allemaal nog stond te gebeuren, maar hij maakt dat jaar zijn eerste witte en rode wijn.
Oenologie
Het is tijd om het roer echt om te gooien. Tijdens zijn studie procestechnologie in Wageningen mag hij dankzij de hulp van Prof. Tramper en studentenbegeleider dr.ir. Marian Vermue zijn studie uitbreiden met oenologie vakken. Daarna gaat Stan verder studeren aan de wijnuniversiteiten in Stellenbosch, Zuid-Afrika en Geisenheim, Duitsland.
De eerste medaille
Eerste medaille voor een St. Martinus wijn, de primeur 1999 gemaakt van Hegel en Rondo wint brons in Frankrijk. Een topjaar en Stan besluit om zijn eerste ‘Prestige’ wijn te maken. Hiervoor blijft één tros zo lang mogelijk hangen om een optimale smaak in de druiven te krijgen.
Een nieuwe wijngaard
St. Martinus plant opnieuw aan. Ditmaal op 700 meter afstand van de huidige wijngaard, een nieuw perceel genaamd Villare. Met de aanplant van 500 nieuwe Cabernet Cortis wijnstokken groeit St. Martinus uit tot 1,5 hectare wijngaard.
Uitbreiding van werk & wijngaard
Het perceel Villare wordt uitgebreid met 1 ha. St. Martinus is dan 2,5 ha groot. Stan gaat voor het eerst Nederlandse en Belgische wijngaarden adviseren in de wijnbouw.
Uitbreiding op perceel Villare
Het perceel Villare wordt uitgebreid met 1,5 hectare en St. Martinus groeit uit tot 4 hectare wijngaard.
Een eigen adviesbureau
Stan start zijn eigen adviesbureau om wijngaarden in de BeNeLux te begeleiden door middel van wijnbouw en vinificatie advies.
Bubbels
We maken voor het eerst mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionnelle. Deze methode wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. De eerste wijn werd gemaakt van de Johanniter druif en staat tegenwoordig bekend als de Funkelwien.
Villare
Het perceel Villare wordt wederom uitgebreid. Met de toevoeging van 2,3 hectare groeit St. Martinus uit tot 7,3 hectare wijngaard.
Een zilveren oogst
Stan maakt zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili).
Versterking
Keldermeester Gusztav Kincses en oenoloog Wiebke Nedderman komen het St. Martinus team versterken.
Beste wijngaard van de Lage Landen
De deelname aan de Nationale Wijnkeuring (‘Wijnkeuring van de Lage Landen’) wordt beloond, wijngaard St. Martinus wordt voor de eerste keer uitgeroepen tot beste wijngaard.
Distilleren
Naast het maken van wijnen is er ook interesse in het hergebruiken van de overgebleven schillen voor het maken van een eigen distillaat (grappa). De schillen van o.a. de Souvignier Gris en Muscaris druiven worden als pulp gefermenteerd, waarna deze wordt gestookt. Het distillaat gaat 4, 6 en 10 jaar op het hout en zal in 2016 voor het eerst gebotteld worden.
18 meter de grond in
Na vijf jaar plannen gaat de bouw van de kelder eindelijk van start. Het ontwerp is geheel duurzaam en innovatief opgebouwd; met respect naar de unieke landschappelijke en historische omgeving van het bergdorpje Vijlen.
Een topjaar
De nieuwe kelder, inclusief het wijnkenniscentrum, is eindelijk af! Op 23 augustus wordt de kelder feestelijk geopend door Harold Hamersma, Cees van Casteren en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo.
Feest in het Bergdorpje
We kunnen de eerste oogst in de hypermoderne kelder verwerken. Ter ere van het 1000-jarig bestaan van het dorp, maken we een bijzondere wijn: het Bergdorpje. Er worden 3000 flessen geproduceerd van de frisse witte wijn en geschonken in de lokale horeca van ons dorp.
Culinaire wijnen
Naast het maken van onze eigen wijnen voor onze gasten en de lokale horeca in ons Bergdorpje. Maken we voor het eerst wijnen voor de horeca buiten onze dorpsgrenzen! Mes Amis Maastricht en Restaurant Gerardushoeve krijgen de gedeelde primeur met het maken van hun eigen mousserende wijnen. Beide wijnen gaan 24 maanden op de gist.
Brut Nature
We maken voor het eerst een ‘Brut Nature’ volgens de Méthode Traditionnelle, een mousserende wijn gemaakt van de Souvignier Gris druif. De wijn gaat 12 maanden op frans eiken en krijgt vervolgens een tweede vergisting van 36 maanden in de fles. Tegenwoordig staat de wijn bekent als ‘Prestige Brut Nature’.
Gerardushoeve cuvée
Langzamerhand bouwt de Nederlandse wijnbouw hun reputatie op. Restaurant Gerardushoeve in Epen legt als eerste wijngaard hun lot volledig in onze handen en samen maken we een bijzondere range huiswijnen in de stijlen mousserend, wit en rood. De wijnen worden exclusief geschonken in hotel en restaurant Gerardushoeve en geteeld, gevinifieerd en gebotteld in Vijlen.
100e internationale medaille (Wenen)
St. Martinus wordt wederom uitgeroepen tot beste wijngaard tijdens de keuring van de Lage Landen, acht wijnen worden bekroond met eremetaal. Ook de wijnen die we speciaal samenstellen voor restaurant Gerardushoeve winnen eremetaal en als klap op de vuurpijl haalt St. Martinus de 100e internationale medaille (Wenen)!
(Gezins)uitbreiding
Weer feest! De jongste telg van de St. Martinus wijnfamilie, Josefien Beurskens, is geboren. Om dit te vieren wordt de Josefien wijn geïntroduceerd, gemaakt van 100% Johanniter. Een heerlijke fruitige wijn met veel diepgang.
1ste Nederlandse sulfiet vrije wijn
Dit jaar maken we de eerste Nederlandse sulfiet vrije wijn: ‘Alba Pura’ de druif in zijn puurste vorm! Deze wijn gemaakt van Riesling druiven, is zo bijzonder omdat hij is gemaakt zonder toevoegingen van sulfiet. In plaats daarvan wordt er een natuurlijke vervanger gemaakt van de extracten van citroenmelisse.
Samen experimenteren
St. Martinus en de Gulpener Bierbrouwerij presenteren voor het eerst de ‘Gulle Tinus’. Een bijzonder wijn-bier en de uitkomst van een duurzame samenwerking door het proces van bier brouwen en wijn maken aan elkaar te koppelen.
Het WIJland
Naast de aanplant op de eigen wijngaarden, verleent St. Martinus zijn expertise bij de aanplant van de wijngaard bij Château St. Gerlach. Deze bevindt zich op het perceel tussen Hoeve Broers en Burgemeester Quicx en draagt bij aan een nieuwe beleving voor de bewoners en toeristen in de streek. De aanplant van de 3,5 ha/4500 stokken is de start van een bijzondere samenwerking tussen de Oostwegel Collection en St. Martinus.
Grappa uit Vijlen
4 jaar geleden gingen er 3 distillaten op hout. Op de dag van Driekoningen presenteerde we de eerste grappa van Limburgse bodem: Caspar 2018. Melchior (6 jaar) en Balthasar (10 jaar) blijven nog een aantal jaren liggen.
BOB Vijlen
Het perceel Villare wordt uitgebreid met de koop van de daar aan grenzende Dornfelder stokken. Ook wijngaard Kalkberg bij Ransdaal komt bij het arsenaal. In totaal groeit St. Martinus naar 18 ha. Maar dat is niet het enige wat we te vieren hebben…
Gezinsuitbreiding
Weer feest! Olivier Beurskens is geboren. Om dit te vieren wordt de Olivier wijn geïntroduceerd, gemaakt van Monarch en Pinot Noir. De smaak is zacht en sappig met licht kruidige tonen.
Overname Wijngaard Ceres
St. Martinus koopt wijngaard Ceres in Voerendaal. De 10 jaar oude wijngaard bestaat uit 9,5 hectare en is aangeplant met o.a. auxerrois, riesling, chardonnay, cabernet cortis, rondo en pinot noir. Het arsenaal van St. Martinus breidt zich daarmee uit tot 28 hectare. De komende jaren is het tijd om ons te richten op een grotere productie van wijnen en experimenten op de nieuwe percelen.
NL 17 Domeinen
Een primeur voor Nederlandse wijn! In samenwerking met Sommelier van het jaar, Koen van der Plas, cuveren wij de NL 17 Domeinen, een witte wijn gemaakt van druiven van maar liefst 17 Nederlandse domeinen. De opbrengst van maar liefst €20.000 is bestemd voor het KWF-kankerbestrijding.
Wijn restaurant op het land
We hosten voor het eerst ‘Wijnrestaurant op het land’ op ons perceel te Langeberg. Een unieke culinaire wijnbelevenis georganiseerd door restaurant Mes Amis in Maastricht, waar gastronomie en de mooiste wijn-spijs creaties hand in hand gaan. Om ons langdurige partnerschap te vieren stellen we een nieuwe wijn samen die onze culinaire vriendschap en dit evenement beklinkt, de ‘Vriendschap uit Voerendaal’.
Parkheuvel
Dat er buiten onze provincie ook kan worden genoten van Limburgse culinaire hoogstandjes weten wij al lang en daar willen we graag onderdeel van zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat er uit onze gedeelde passie en oog voor kwaliteit voor het eerst een samenwerking wordt aangegaan met Restaurant Parkheuvel in de vorm van een limited edition Parkheuvel Cúvee.
Stan 25 jaar wijnmaker
Helaas geen feestje maar wel 25 jaar wijnmaker.
Cuvée Texere
We bundelen onze krachten met Tilburgse wijnimporteur Verbunt en Verlinden en maken een exclusieve wijn voor de gastronomie en wijnspeciaalzaken in hun wijnkring. Het resultaat is de St. Martinus Cuvée Texere.
Cuvée Da Pé
Samen met Wijngaard Kruisboom lanceren we de wijn ‘Cuvée Da Pé’, vernoemd naar Petro Kools en gevinifieerd voor sterrenrestaurant Da Vinci Maasbracht. Bijzonder is dat deze witte wijn niet alleen gemaakt is van Souvignier Gris druiven afkomstig van ons perceel, maar ook de Chardonnay van onze adviesklant Wijngaard Kruisboom. Een prachtige samenwerking die leidt tot een bijzonder mooi glas wijn.
ERO-oogstmachine
Onze oogstmachine is er, de eerste ERO-oogstmachine in Nederland! Bij St. Martinus plukken we het liefst met de hand en daarom blijft de handpluk door ons team en fijne vrijwilligers plukkers de belangrijkste manier van oogsten. We weten echter ook dat timing een van de belangrijkste factoren is tijdens de oogst. Met de ERO-oogstmachine worden we slagvaardiger en preciezer in ons werk. Zo kan elk druivenras op het beste moment worden geoogst en hebben we deze achter de hand als de weergoden ons slechtgezind zijn.
Samenwerking Oostwegel Collection
In 2018 hielpen we met de aanplant van de wijngaard gelegen bij Château St. Gerlach, genaamd het WIJland. Dit jaar lanceren we samen met Oostwegel Collection zeven verschillende huiswijnen, afkomstig van de druiven van het WIJland. De wijnen zijn in samenwerking met de sommeliers, chefs en vrienden van Oostwegel Collection samengesteld en worden geschonken in elk van de vier de chateaus.
Koningsdag 2022
Maastricht geniet nog na van een bourgondisch en uitbundig feest en wij van onze aanwezigheid op de koninklijke route. De koninklijke familie kreeg de kans om te proeven van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft waaronder onze bijzondere orange wine Wilhelmus. Het motto van Koningsdag dit jaar luidt ‘Leef Maastricht’. Het staat voor de veelzijdigheid van het leven in Maastricht en Zuid-Limburg. Om dit motto kracht bij te zetten, doneert St. Martinus de helft van de opbrengst aan het ‘Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie’.
Wijnbaden Thermae 2000
Onze reststroom wordt breed ingezet voor onze distillaten Caspar en Melchior, ons wijnbier de Gulle Tinus en ons eigen druivensap gemaakt van Dornfelder- of Auxerrois sap. Maar nu voegen we daar ook Vino-therapy aan toe. De exclusieve wijnbaden, met uitzicht over het Limburgse heuvelland, zijn de nieuwste aanwinst binnen Thermae 2000 en worden gevuld met de pulp van onze Monarch druif. De druif bevat de stof resveratrol in de schil. Dit is één van de krachtigste antioxidanten die de huid beschermt tegen vervuiling en de negatieve gevolgen van UV-straling. Voor ons een mooie verduurzaming van ons bedrijf!
Route des Vins
Het kon natuurlijk niet uitblijven, een wijnwandelroute in gemeente Vaals: de Route des Vins Vijlen-Holset. Een bewegwijzerde wijnwandeling van 11 km langs twee gerenommeerde wijndomeinen waar je naar hartenlust kwaliteitswijnen kunt proeven. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over het 5-sterrenlandschap, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de karakteristieke dorpjes. Inmiddels bestaan er 7 unieke wandel routes en loop je tijdens de route des vins -Winthagen, -Ubachsberg en Berg en Terblijt-Houthem langs de overige St. Martinus percelen.
2blossomfoundation
St. Martinus zet zich graag in voor een goed doel en slaat de handen in elkaar met Janneke Rutten. Samen met haar lanceren we ‘Ubuntu’, een krachtige witte blend van Chardonnay en Auxerrois. Met deze wijn dragen we bij aan de www.2blossomfoundation.org; zij steunen wijnboeren en hun families in Zuid-Afrikaanse wijnlanden met diverse fair trade projecten.
Ubuntu is Zuid Afrikaanse geloof in levenskracht en vrij vertaald betekent het; ‘Ik ben omdat wij zijn’ of ‘Menselijkheid tegenover anderen’. Wij hebben bewondering voor de levenskracht. En dat deze goed overgaat op volgende generaties.
Ons team
Wijnen maken op een domein als St. Martinus doe je niet in je eentje. Wij werken met een hecht team van professionele en enthousiaste mensen, met als grote gemene deler: de liefde voor het maken van wijn!