Over ons en de liefde voor ons wijndomein

Wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens is gelegen in het prachtige bergdorpje Vijlen. De wijngaarden liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. St. Martinus is een innovatief wijnbedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. De wijngaard bestaat al sinds 1986 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. De derde generatie krijgt het op dit moment met de paplepel ingegoten!

Onze historie

1980

Het begin

Hans Beurskens begint met het verwezenlijken van een langgekoesterde droom. Hij start een kleine hobby wijngaard in de Wolfhaag in Vaals en begint alvast met het maken van eigen appel- en andere fruitwijnen.

Hans Beurskens

1986

De verhuizing

De volgende uitdaging voor Hans Beurskens en zijn vrouw Francien, zij verhuizen met hun gezin naar de Rott in Vijlen. Hans legt een proeftuin van 40 soorten blauwe druivenrassen aan om zo te kijken welke rassen geschikt zijn om een kwalitatieve rode wijn te maken

Rott

1988

Een naam voor de wijngaard

Verdere uitbreiding in de Rott en gezien de grootte van de wijngaard moet een naam bedacht worden. Francien en Hans hoeven niet lang na te denken en dopen hun wijngaard St. Martinus (vernoemd naar de kerk van Vijlen en deze heilige Martinus is ook de patroonheilige van de wijnbouwers rondom Tours).

Heilige St. Martinus

1990

Rode wijn

De eerste rode wijn van St. Martinus wordt geproduceerd. De cuvée rood, een wijn gemaakt van maar liefst 8 druivenrassen (o.a. Regent, Rondo, Hegel, Zweigeltrebe & Pinot Noir).

Rode wijn

1995

Jong geleerd is oud gedaan

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader als deze ziek is. Hij is dan nog net geen 18 en kon nog niet vermoeden wat er allemaal nog stond te gebeuren, maar hij maakt dat jaar zijn eerste witte en rode wijn.

Stan Beurskens neemt (hij denkt dan tijdelijk) de wijngaard over van zijn vader

1998

Oenologie

Het is tijd om het roer echt om te gooien. Tijdens zijn studie procestechnologie in Wageningen mag hij dankzij de hulp van Prof. Tramper en studentenbegeleider dr.ir. Marian Vermue zijn studie uitbreiden met oenologie vakken. Daarna gaat Stan verder studeren aan de wijnuniversiteiten in Stellenbosch, Zuid-Afrika en Geisenheim, Duitsland.

Uni-stellenbosch

1999

De eerste medaille

Eerste medaille voor een St. Martinus wijn, de primeur 1999 gemaakt van Hegel en Rondo wint brons in Frankrijk. Een topjaar en Stan besluit om zijn eerste ‘Prestige’ wijn te maken. Hiervoor blijft één tros zo lang mogelijk hangen om een optimale smaak in de druiven te krijgen.

Het oude label

Een nieuwe wijngaard

St. Martinus plant opnieuw aan. Ditmaal op 700 meter afstand van de huidige wijngaard, een nieuw perceel genaamd Villare. Met de aanplant van 500 nieuwe Cabernet Cortis wijnstokken groeit St. Martinus uit tot 1,5 hectare wijngaard.

plantmachine wijngaard

2003

Uitbreiding van werk & wijngaard

Het perceel Villare wordt uitgebreid met 1 ha. St. Martinus is dan 2,5 ha groot. Stan gaat voor het eerst Nederlandse en Belgische wijngaarden adviseren in de wijnbouw.

St. Martinus wint de 10e internationale medaille en de eerste keer goud voor ‘Cuvee Rood 2001’ in Duitsland.
2006

Uitbreiding op perceel Villare

Het perceel Villare wordt uitgebreid met 1,5 hectare en St. Martinus groeit uit tot 4 hectare wijngaard.

2007

Een eigen adviesbureau

Stan start zijn eigen adviesbureau om wijngaarden in de BeNeLux te begeleiden door middel van wijnbouw en vinificatie advies.

Het perceel Villare wordt wederom uitgebreid met 1 hectare en St. Martinus groeit uit tot 5 hectare.
2008

Bubbels

We maken voor het eerst mousserende wijnen volgens de Méthode Traditionnelle. Deze methode wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. De eerste wijn werd gemaakt van de Johanniter druif en staat tegenwoordig bekend als de Funkelwien.

Champagne

2009

Villare

Het perceel Villare wordt wederom uitgebreid. Met de toevoeging van 2,3 hectare groeit St. Martinus uit tot 7,3 hectare wijngaard.

2010

Een zilveren oogst

Stan maakt zijn 25e oogst mee waarvan 15 in zijn eigen St. Martinus en 10 oogsten aan de andere kant van de wereld (Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië en Chili).

Met een aanplant van 4 hectare op het perceel Villare, groeit St. Martinus uit tot 11,3 hectare.

Versterking

Keldermeester Gusztav Kincses en oenoloog Wiebke Nedderman komen het St. Martinus team versterken.

Wiebke en Stan

2012

Beste wijngaard van de Lage Landen

De deelname aan de Nationale Wijnkeuring (‘Wijnkeuring van de Lage Landen’) wordt beloond, wijngaard St. Martinus wordt voor de eerste keer uitgeroepen tot beste wijngaard.

Distilleren

Naast het maken van wijnen is er ook interesse in het hergebruiken van de overgebleven schillen voor het maken van een eigen distillaat (grappa). De schillen van o.a. de Souvignier Gris en Muscaris druiven worden als pulp gefermenteerd, waarna deze wordt gestookt. Het distillaat gaat 4, 6 en 10 jaar op het hout en zal in 2016 voor het eerst gebotteld worden.

2013

18 meter de grond in

Na vijf jaar plannen gaat de bouw van de kelder eindelijk van start. Het ontwerp is geheel duurzaam en innovatief opgebouwd; met respect naar de unieke landschappelijke en historische omgeving van het bergdorpje Vijlen.

Door te werken met zwaartekracht i.p.v. pompen, gebruik te maken van aardwarmte, natuurlijke reiniging van het afvalwater, hergebruik warmte en water, is het gehele centrum energie neutraal.
2014

Een topjaar

De nieuwe kelder, inclusief het wijnkenniscentrum, is eindelijk af! Op 23 augustus wordt de kelder feestelijk geopend door Harold Hamersma, Cees van Casteren en de burgemeester van Vaals, Reg van Loo.

Nieuwe wijnkelder

Feest in het Bergdorpje

We kunnen de eerste oogst in de hypermoderne kelder verwerken. Ter ere van het 1000-jarig bestaan van het dorp, maken we een bijzondere wijn: het Bergdorpje. Er worden 3000 flessen geproduceerd van de frisse witte wijn en geschonken in de lokale horeca van ons dorp.

Wijngaard De Koulen in Klimmen komt bij het areaal. Zo wordt nog steeds een blijvende weg ingeslagen om betere wijnen te maken van meerdere percelen in Zuid-Limburg en groeit St. Martinus uit tot 11 hectare.

Culinaire wijnen

Naast het maken van onze eigen wijnen voor onze gasten en de lokale horeca in ons Bergdorpje. Maken we voor het eerst wijnen voor de horeca buiten onze dorpsgrenzen! Mes Amis Maastricht en Restaurant Gerardushoeve krijgen de gedeelde primeur met het maken van hun eigen mousserende wijnen. Beide wijnen gaan 24 maanden op de gist.

2015

Brut Nature

We maken voor het eerst een ‘Brut Nature’ volgens de Méthode Traditionnelle, een mousserende wijn gemaakt van de Souvignier Gris druif. De wijn gaat 12 maanden op frans eiken en krijgt vervolgens een tweede vergisting van 36 maanden in de fles. Tegenwoordig staat de wijn bekent als ‘Prestige Brut Nature’.

St. Martinus wordt opnieuw uitgeroepen tot de beste wijngaard van Nederland en België. Maar liefst acht wijnen vallen in de prijzen en worden tijdens de jaarlijkse keuring bekroond met eremetaal.

Gerardushoeve cuvée

Langzamerhand bouwt de Nederlandse wijnbouw hun reputatie op. Restaurant Gerardushoeve in Epen legt als eerste wijngaard hun lot volledig in onze handen en samen maken we een bijzondere range huiswijnen in de stijlen mousserend, wit en rood. De wijnen worden exclusief geschonken in hotel en restaurant Gerardushoeve en geteeld, gevinifieerd en gebotteld in Vijlen.

2016

100e internationale medaille (Wenen)

St. Martinus wordt wederom uitgeroepen tot beste wijngaard tijdens de keuring van de Lage Landen, acht wijnen worden bekroond met eremetaal. Ook de wijnen die we speciaal samenstellen voor restaurant Gerardushoeve winnen eremetaal en als klap op de vuurpijl haalt St. Martinus de 100e internationale medaille (Wenen)!

Stan tussen medailles

(Gezins)uitbreiding

Weer feest! De jongste telg van de St. Martinus wijnfamilie, Josefien Beurskens, is geboren. Om dit te vieren wordt de Josefien wijn geïntroduceerd, gemaakt van 100% Johanniter. Een heerlijke fruitige wijn met veel diepgang.

gezinsuitbreiding

2017

1ste Nederlandse sulfiet vrije wijn

Dit jaar maken we de eerste Nederlandse sulfiet vrije wijn: ‘Alba Pura’ de druif in zijn puurste vorm! Deze wijn gemaakt van Riesling druiven, is zo bijzonder omdat hij is gemaakt zonder toevoegingen van sulfiet.  In plaats daarvan wordt er een natuurlijke vervanger gemaakt van de extracten van citroenmelisse.

Samen experimenteren

St. Martinus en de Gulpener Bierbrouwerij presenteren voor het eerst de ‘Gulle Tinus’. Een bijzonder wijn-bier en de uitkomst van een duurzame samenwerking door het proces van bier brouwen en wijn maken aan elkaar te koppelen.

De basis van de Gulle Tinus is de Gulpener Wintervrund. Deze wordt door vriesdestillatie verijsbockt en rust dan vervolgens tussen de vier en zes weken in de kelder van de brouwerij in Gulpen. Na de lagering wordt het bier twaalf maanden gerijpt in het door Cabernet Cortis gebruikte wijnvat van St. Martinus.
2018

Het WIJland

Naast de aanplant op de eigen wijngaarden, verleent St. Martinus zijn expertise bij de aanplant van de wijngaard bij Château St. Gerlach. Deze bevindt zich op het perceel tussen Hoeve Broers en Burgemeester Quicx en draagt bij aan een nieuwe beleving voor de bewoners en toeristen in de streek. De aanplant van de 3,5 ha/4500 stokken is de start van een bijzondere samenwerking tussen de Oostwegel Collection en St. Martinus.

Grappa uit Vijlen

4 jaar geleden gingen er 3 distillaten op hout. Op de dag van Driekoningen presenteerde we de eerste grappa van Limburgse bodem: Caspar 2018. Melchior (6 jaar) en Balthasar (10 jaar) blijven nog een aantal jaren liggen.

BOB Vijlen

Het perceel Villare wordt uitgebreid met de koop van de daar aan grenzende Dornfelder stokken. Ook wijngaard Kalkberg bij Ransdaal komt bij het arsenaal. In totaal groeit St. Martinus naar 18 ha. Maar dat is niet het enige wat we te vieren hebben…

Ons perceel in Vijlen krijgt een BOB (beschermde oorsprongsbenaming) en wordt officieel uitgeroepen tot Nederlandse wijnstreek. De erkenning van Europa dat onze wijnen een beschermde status krijgen met het gebruik van nieuwe druivenrassen is het teken dat kwaliteit gemaakt wordt van zowel klassieke als de ‘nieuwe’ rassen en draagt bij aan een goede ontwikkeling voor een duurzame natuurlijke wijnbouw.

Gezinsuitbreiding

Weer feest! Olivier Beurskens is geboren. Om dit te vieren wordt de Olivier wijn geïntroduceerd, gemaakt van Monarch en Pinot Noir. De smaak is zacht en sappig met licht kruidige tonen.

2019

Overname Wijngaard Ceres

St. Martinus koopt wijngaard Ceres in Voerendaal. De 10 jaar oude wijngaard bestaat uit 9,5 hectare en is aangeplant met o.a. auxerrois, riesling, chardonnay, cabernet cortis, rondo en pinot noir. Het arsenaal van St. Martinus breidt zich daarmee uit tot 28 hectare. De komende jaren is het tijd om ons te richten op een grotere productie van wijnen en experimenten op de nieuwe percelen.

NL 17 Domeinen

Een primeur voor Nederlandse wijn! In samenwerking met Sommelier van het jaar, Koen van der Plas, cuveren wij de NL 17 Domeinen, een witte wijn gemaakt van druiven van maar liefst 17 Nederlandse domeinen. De opbrengst van maar liefst €20.000 is bestemd voor het KWF-kankerbestrijding.

Wijn restaurant op het land

We hosten voor het eerst ‘Wijnrestaurant op het land’ op ons perceel te Langeberg. Een unieke culinaire wijnbelevenis georganiseerd door restaurant Mes Amis in Maastricht, waar gastronomie en de mooiste wijn-spijs creaties hand in hand gaan. Om ons langdurige partnerschap te vieren stellen we een nieuwe wijn samen die onze culinaire vriendschap en dit evenement beklinkt, de ‘Vriendschap uit Voerendaal’.

Parkheuvel

Dat er buiten onze provincie ook kan worden genoten van Limburgse culinaire hoogstandjes weten wij al lang en daar willen we graag onderdeel van zijn. Daarom is het niet verwonderlijk dat er uit onze gedeelde passie en oog voor kwaliteit voor het eerst een samenwerking wordt aangegaan met Restaurant Parkheuvel in de vorm van een limited edition Parkheuvel Cúvee.

2020

Stan 25 jaar wijnmaker

Helaas geen feestje maar wel 25 jaar wijnmaker.

Cuvée Texere

We bundelen onze krachten met Tilburgse wijnimporteur Verbunt en Verlinden en maken een exclusieve wijn voor de gastronomie en wijnspeciaalzaken in hun wijnkring. Het resultaat is de St. Martinus Cuvée Texere.

De naam Texere is afgeleid van het Latijnse woord ‘Texere’ wat letterlijk ‘weven’ betekent. Hiermee eren wij onze geschiedenis als wijnimporteur in Tilburg, van oudsher een textielstad. Wijn zit verweven in ons leven en brengt mensen samen. Met deze Cuvee hopen wij mooie momenten en herinneringen te creëren.

Cuvée Da Pé

Samen met Wijngaard Kruisboom lanceren we de wijn ‘Cuvée Da Pé’, vernoemd naar Petro Kools en gevinifieerd voor sterrenrestaurant Da Vinci Maasbracht. Bijzonder is dat deze witte wijn niet alleen gemaakt is van Souvignier Gris druiven afkomstig van ons perceel, maar ook de Chardonnay van onze adviesklant Wijngaard Kruisboom. Een prachtige samenwerking die leidt tot een bijzonder mooi glas wijn.

2021

ERO-oogstmachine

Onze oogstmachine is er, de eerste ERO-oogstmachine in Nederland! Bij St. Martinus plukken we het liefst met de hand en daarom blijft de handpluk door ons team en fijne vrijwilligers plukkers de belangrijkste manier van oogsten. We weten echter ook dat timing een van de belangrijkste factoren is tijdens de oogst. Met de ERO-oogstmachine worden we slagvaardiger en preciezer in ons werk. Zo kan elk druivenras op het beste moment worden geoogst en hebben we deze achter de hand als de weergoden ons slechtgezind zijn.

Samenwerking Oostwegel Collection

In 2018 hielpen we met de aanplant van de wijngaard gelegen bij Château St. Gerlach, genaamd het WIJland. Dit jaar lanceren we samen met Oostwegel Collection zeven verschillende huiswijnen, afkomstig van de druiven van het WIJland. De wijnen zijn in samenwerking met de sommeliers, chefs en vrienden van Oostwegel Collection samengesteld en worden geschonken in elk van de vier de chateaus.

2022

Koningsdag 2022

Maastricht geniet nog na van een bourgondisch en uitbundig feest en wij van onze aanwezigheid op de koninklijke route. De koninklijke familie kreeg de kans om te proeven van al het lekkers dat Limburg te bieden heeft waaronder onze bijzondere orange wine Wilhelmus. Het motto van Koningsdag dit jaar luidt ‘Leef Maastricht’. Het staat voor de veelzijdigheid van het leven in Maastricht en Zuid-Limburg. Om dit motto kracht bij te zetten, doneert St. Martinus de helft van de opbrengst aan het ‘Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie’.

Wijnbaden Thermae 2000

Onze reststroom wordt breed ingezet voor onze distillaten Caspar en Melchior, ons wijnbier de Gulle Tinus en ons eigen druivensap gemaakt van Dornfelder- of Auxerrois sap. Maar nu voegen we daar ook Vino-therapy aan toe. De exclusieve wijnbaden, met uitzicht over het Limburgse heuvelland, zijn de nieuwste aanwinst binnen Thermae 2000 en worden gevuld met de pulp van onze Monarch druif. De druif bevat de stof resveratrol in de schil. Dit is één van de krachtigste antioxidanten die de huid beschermt tegen vervuiling en de negatieve gevolgen van UV-straling. Voor ons een mooie verduurzaming van ons bedrijf!

Route des Vins

Het kon natuurlijk niet uitblijven, een wijnwandelroute in gemeente Vaals: de Route des Vins Vijlen-Holset. Een bewegwijzerde wijnwandeling van 11 km langs twee gerenommeerde wijndomeinen waar je naar hartenlust kwaliteitswijnen kunt proeven. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten over het 5-sterrenlandschap, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je de karakteristieke dorpjes. Inmiddels bestaan er 7 unieke wandel routes en loop je tijdens de route des vins -Winthagen, -Ubachsberg en Berg en Terblijt-Houthem langs de overige St. Martinus percelen. 

2blossomfoundation

St. Martinus zet zich graag in voor een goed doel en slaat de handen in elkaar met Janneke Rutten. Samen met haar lanceren we ‘Ubuntu’, een krachtige witte blend van Chardonnay en Auxerrois. Met deze wijn dragen we bij aan de www.2blossomfoundation.org; zij steunen wijnboeren en hun families in Zuid-Afrikaanse wijnlanden met diverse fair trade projecten.

Ubuntu is Zuid Afrikaanse geloof in levenskracht en vrij vertaald betekent het; ‘Ik ben omdat wij zijn’ of ‘Menselijkheid tegenover anderen’.  Wij hebben bewondering voor de levenskracht. En dat deze goed overgaat op volgende generaties.

toekomst

Ons team

Wijnen maken op een domein als St. Martinus doe je niet in je eentje. Wij werken met een hecht team van professionele en enthousiaste mensen, met als grote gemene deler: de liefde voor het maken van wijn!